vrijdag 29 maart 2013

Jo de Rijck


Passie voor Illusie gaat niet over grenzen. Over de grens, in België, ontmoet ik Jo de Rijck. Jo is niet een typische goochelaar of illusionist maar meer een breed georiënteerd entertainer. Hij maakt shows specifiek voor kinderen maar ook theater voor volwassenen. In zijn show gebruikt hij illusie en goochelarij als middel door zijn programma heen.Na een telefonische kennismaking hebben we een afspraak gemaakt om elkaar te ontmoeten. Ik wordt heel gastvrij ontvangen en mag gelijk een hapje mee-eten. Het huis is tevens de woonplaats van tijgertje. Tijgertje speelt de hoofdrol in de show die Jo opvoert op scholen. Daarnaast zit er een grote vogel in zijn eigen kamer, slagen in bakken, kippen en duiven in hokken, een geit in de tuin en een roofvogel. Het is een paradijs voor dierenliefhebbers.Jo heeft een mooie motivatie en een goed verhaal. “Ik ben komiek, cabaretier, geen echte goochelaar. Goochelen is wel mijn grootste passie", zegt Jo over zichzelf. Hij werkt hard en veel maar de crisis heeft wel het één en ander voor hem veranderd. Met als consequentie dat Jo meer zaken zelf is gaan doen. Niet alleen bouwt hij zelf op en rijdt hij met een bus vol spullen van optreden naar optreden. Ook tijdens de show verzorgt hij zelfstandig de techniek. Door een zendertje kan hij op afstand de muziek bedienen.

Quote uit het interview: Jo de Rijck wist al op zeer jonge leeftijd dat hij clown wilde worden. Als zeven jarige regelde hij optredens in de buurt. Voor twintig frank, dat is omgerekend ongeveer vijftig eurocent, konden familie en buren mij inhuren. Het was eigenlijk nog te duur voor wat ze kregen, alles ging natuurlijk mis. Maar het was wel leuk. Iedereen lachte. Ik proefde het succes.”

Dieren zijn er altijd voor mij. Tegenwoordig nemen ze een belangrijke plaats in mijn voorstellingen in.”“Ik ben komiek en cabaretier, eigenlijk geen echte goochelaar. Goochelen is wel mijn grootste passie.

In zijn schuur heeft hij een studio gebouwd waar Jo TV opnamen maakt, deze filmpjes, Jo in de boomhut, worden op zondagochtend uitgezonden in het programma 'Nederland zingt op zondag'.

De motiverende werkhouding van Jo is aanstekelijk. Zijn leven draait om het spelen. Hij wil mensen laten lachen, Zodat ze even weg zijn dan dagelijkse toestanden en gewoon gelukkig zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten